Pages

Wednesday, June 21, 2023

Petua Hilangkan Jeragat

Assalamualaikum, siapa tahu perbezaan jeragat dan jerawat? berbezaan yang paling ketara adalah warna. jeragat biasanya kehitaman dan jerawat mesti berwarna merah. itu lah perbezaan yang paling ketara. 

Selain itu, jerawat adalah masalah kulit berkenaan liang pori manakala jeragat pula lebih berkaitan dengan pigmentasiJeragat atau open comedo merupakan masalah kulit kronik di mana wujud tompok-tompok kecil pada wajah terutama kawasan dahi, pipi, hidung, mulut atau boleh terjadi di tempat yang lain.

APAKAH punca sebenar Jeragat? jika jerawat senang nak tau sbb dia melibatkan hormon, kekotoran, kuantiti minyak dimuka, kualiti skincare tetapi bagaimana pula dengan jeragat? berikut merupakan punca jeragat boleh timbul di kulit kita.


1) TERDEDAH KEPADA SINARAN MATAHARI 

Seperti yang kita semua ketahui sinaran matahari akan mengeluarkan sinaran Ultraviolet (UV). Sinaran UV terdiri daripada tiga jenis :

Ultraviolet A – Cahaya ini adalah cahaya yang paling banyak dalam matahari, ia mampu menembusi lapisan kulit atas dengan mudah. Cahaya UV A akan menyebabkan kerosakan pada tisu-tisu penyambubg seterusnya menyebabkan masalah kulit kulit serta punca terjadinya jeragat dan yang lebih teruk kanser kulit.

Ultraviolet B – Cahaya ini adalah kurang berbanding UV A kerana UV B kebanyakannya telah diserap oleh lapisan ozon. Cahaya UV B ini akan menyebabkan kulit menjadi terbakar atau sunburn.

Ultraviolet C – Cahaya ini merupakan yang paling berbahaya terhadap kulit. Tetapi jangan risau kerana cahaya ini tidak sampai ke bumi disebabkan diserap oleh lapisan ozon.

Disebabkan lapisan ozon ini, jeragat rakyat malaysia dan jeragat rakyat Amerika atau berada di zon lain agak berbeza kerana kuantiti cahaya matahari yang kena direct sun itu adalah berbeza. 

 

2) PERUBAHAN HORMON/ RAWATAN HORMON

Pil perancang kehamilan merupakan salah satu punca terjadinya jeragat. Pengambilan pil ini amat jelas diperkatakan sebagai punca terjadinya jeragat walaupun seseorang itu tidak mempunyai sejarah di dalam keluarga yang mengalami jeragat.

 

3)  PENGGUNAAN KOSMETIK

Penggunaan kosmetik yang berbahaya dan tidak sesuai dengan kulit akan menyebabkan kulit menjadi jeragat. Bahan-bahan terlarang yang digunakan boleh menyebabkan kerosakan kulit kepada pemakai.

 

4) FAKTOR KETURUNAN

Faktor genetik juga dipercayai penyumbang kepada masalah jeragat yang dihadapi oleh seseorang itu.

 

BAGAIMANA SHAKLEE BOLEH BANTU MENGHILANGKAN JERAGAT?

Pilihlan sunscreen yang sesuai dengan keadaan ozon di Malaysia. 


(promo lama) tetapi dua produk yang sangat bagus untuk kulit berjeragat dan sunscreen yang baik untuk lapisan zon di Malaysia adalah SPF50.

premium skincare untuk kulit yang cantik.

Testimoni dari Master Rozyta  yang dapat kebaikan daripada YOUTH Shaklee dan memang nampak berbeza selepas mengamalkan youth.

Jika anda masih tiada jeragat yang ketara; amalkan sunsceen dengan cara yang betul SEKARANG! jangan tunggu.

boleh dapatkan dengan mai, pengedar shakleekuantan

http://wasap.my/60148415424/blog

facebook : Humaira Abdullah


Best regards,
Humaira Abdullah

0 pengkritik:

Post a Comment