Pages

Tuesday, April 25, 2023

Hari Raya dengan Shaklee
Assalamualaikum, masih di Mood raya 2023 dan masih tak terlambat nak ucap Selamat Hari Raya,Maaf Zahir Batin. Didunia ni ada dua jenis wanita, pertama nak kawal makan ketika hari raya. jenis kedua, nak all-out makan semua menda dihari raya dan konon akan diet selepas syawal. anda yang mana?mai yang pertama.KAWAL MAKAN. mai memang seorang yang kawal makan even bukan hari raya pun. mai akan makan ikut keperluan sahaja, iaitu heavy breakfast, heavy lunch dan light dinner. itu sahaja, sambil-sambilan tu adalah sangat sambil. taksuka berlebih-lebih especially tang makanan. jom tengok kat bawah gambar mai sekitar 6 tahun lepas. 


mai dah mengamalkan makan yang perlu sahaja sebenarnya start around 2010,masa mula-mula kami sekeluarga dan start mengamalkan supplement Shaklee. masa dulu,mai ambil lecithin dan omega untuk otak sebab mai still study, rupanya omega dan lecithin rupanya ejen pecah lemak dan selain dari otak yang baik, mai dapat badan yang langsing. seperti slogan dia, omega adalah LEMAK yang tidak MENGGEMUKKAN.kebaikan Lecithin kepada badan kita.Omega terdiri daripada EPA dan DHA. Jom mai share apa kelebihan EPA dan DHA untuk badan kita dimana kita boleh dapat dari Omega itu sendiri:

Fungsi EPA
🌱 Mencegah kanser
🌱 Mencegah pembekuan darah
🌱Mengawal kadar kolestrol yang berlebihan
🌱 Baik untuk pesakit jantung
🌱 Menghindar tekanan perasaan
🌱 Mencegah penyakit darah tinggi


Tugas DHA
🌸Mencegah asma
🌸 Meningkatkan daya seksual
🌸 Mencegah sakit kulit
🌸 Mengelakkan kanser payu dara
🌸 Mengelak kanser prostat
🌸 Menghindar daripada migrain, rasa kebas pada anggota badan
🌸 Mengelakkan rasa sejuk pada kaki dan tangan.


selain itu, mai memang peminat tegar ESP sebab mai ada masalah jerawat since early young, jerawat kalau untuk remaja sangat degil ya, susah sangat nak hilang. jadinya, mai continue je ambil ESP untuk mencegah dari jerawat datang menyinggah,walaupun tetap datang tapi cepat kecut. rupa-rupanya, tips untuk kuruskan berat badan rupeny kena mengambil protin secukupnya atau lebih. 


Harga se-tin adalah RM173/850g untuk bukan ahli dan mampu bertahan sekitar satu ke satu setengah bulan.

mengikut Recommended Nutrient Intake (2017), orang perempuan dewasa berumur 30-59 tahun kadar minimum protin adalah 52g/day..contoh mudah, ayam bahagian thigh mengandungi 13.3g protin untuk setiap 100g, maka perempuan dewasa memerlukan lebih kurang 400g chicken thigh sehari dianggarkan sekitar RM4 jika harga ayam sekilo RM10. Mampu ke kita nak ambil 400g ayam setiap hari? Pengambilan 3 sudu ESP bersamaan 14g protin dan dicampur protin lain yang diambil dari binatang dan juga tumbuhan mampu memberi kandungan protin yang cukup kepada badan kita.


Dan akhirnya, setiap seminggu badan kita hendaklah di detox menggunakan detox semula jadi iaitu daun senna , sila rujuk dibawah:dalam Shaklee, Alhamdulillah terdapat satu produk didalamnya terdapat daun senna dan campuran tumbuhan lain yang menyebabkan proses detox sangat mudah, lembut dan cepat iaitu sekitar 6-8 jam.


harga hanyalah RM 63/120 biji. kos sebiji sekitar RM0.50 dan hanya perlu di ambil 4 biji seminggu sekali.

Overall, selepas berpuasa selama 30 hari dengan menjaga portion makanan dan minuman, janganlah jadikan hari raya sebagai waktu membalas dendam dengan mengambil makanan tanpa kawal. kawal lah makan, selain untuk kurus, kawal makan juga boleh memberi kesihatan yang optimum. Jika perlu ke rumah terbuka dan kerap mengambil makanan yang heavy, ambil lah herblax dengan kerap atau selang dua-tiga hari untuk membuat lebihan makanan yang tidak digunakan dan hanya menjadi lemak terkumpul dan akhirnya menjadi tepu.


Jom kita sambut Hari Raya dengan Shaklee dan jadikan Shaklee sebagai supplement terbaik kita.Best regards,
Humaira Abdullah

0 pengkritik:

Post a Comment